„A LÉLEK DÚS KERTJÉRŐL” - Pünkösd Tamási Áront ünnepelve Székelyföldön
2022. június 1.
„A LÉLEK DÚS KERTJÉRŐL” - Pünkösd Tamási Áront ünnepelve Székelyföldön

Azt mondták róla, hogy „mihez Tamási Áron hozzáért, az menten megszépült. Az ő szemén keresztül a valóság mesevilág, nála a sötétség is tündérfényekkel világít.” 2022-ben az ő személye és munkássága előtt tiszteleg a Petőfi Kulturális Ügynökség a Kiemelt Programok Igazgatóságának szervezésében, hogy változatos programokkal írásainak üzenete, ereje, hite a nyelvben és a szavakban minél több olvasóhoz eljusson.

A januárban és májusban nagy sikernek örvendő, Erdélyben és Székelyföldön utazó Irodalmi Karaván ezúttal Tamási Áron íróról, az erdélyi és az egyetemes magyar irodalom kimagasló alakjáról szóló kötet bemutatójával, diákokat megszólító Tamási nyomában nevű csapatjátékkal és az életét bemutató Bölcső a hegyek között című szabadtéri kiállítás székelyudvarhelyi átadásával folytatódik június első napjaiban, Pünkösdkor.  

Az idei kiemelt évben jelenik meg prof. Dr. Sipos Lajos irodalomtörténészazért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne című, Tamási Áront prezentáló kötete, amely bemutatja az író életének fontos eseményeit, állomásait, meghatározó helyszíneit, szereplőit és írásainak létrejöttét, történetét. A szerző szerint Tamási „műveinek olvasása közben általában is az újítási kísérletekre érdemes (fel)figyelni” – az új „nyelv” teremtésére, s Németh László Megmentett gondolatokban leírt szavait parafrazálva a kiemelt év esély, hogy Tamási Áron érték és élmény legyen a mai olvasónak, ne csak jelkép.

Ennek a kötetnek a pünkösdi debütálására kerül sor június 2-án, Gyergyószentmiklóson és június 3-án, Csíkszeredában. A szerzővel és Juhász Anna irodalmárral Csíkszeredában folytatódnak a népszerű, tematikus Rendhagyó irodalomórák, ezúttal a Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumban.

Pünkösdkor, a lélek ünnepén Székelyföldön Tamási Áront ünnepelni felemelő, irodalmilag meghatározó lehetőség. A januári és májusi irodalmi utazásaink megmutatták, milyen szívvel és érdeklődéssel vár minket a közönség, bízunk abban, hogy munkánkkal, programjainkkal, és ezzel a kivételes kötettel vissza tudunk adni Erdélynek és a magyar nyelvnek ebből a közösen eredő értékből”– mondta el Juhász Anna irodalmár, a Petőfi Kulturális Ügynökség Kiemelt Programok Igazgatója.

A könyvbemutatóval egybekötött Irodalmi Szalon-esteken Tamási Áronról Juhász Anna irodalmár beszélget dr. Sipos Lajos irodalomtörténésszel, közreműködik Kányádi Szilárd színművész. A Szalon-estek házigazdája Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója.

A Farkaslakán született Tamási Áron munkásságára fókuszálva mutatkozott be Budapest után május 14-én Csíkszeredában a Bölcső a hegyek között című szabadtéri kiállítás, ami a Petőfi Irodalmi Múzeum együttműködésével jött létre, és melynek kurátora szintén prof. Dr. Sipos Lajos irodalomtörténész. A nagysikerű kiállítást Csíkszeredában május hónapban számos rendhagyó irodalmi tárlatvezetés kísérte, míg a 16 tablón bemutatott életmű adja a hátterét a diákokat megszólító, Tamási nyomában csapatjátéknak, aminek eredményhirdetése és ünnepélyes díjátadása június 3-án délután, a kiállítás csíkszeredai Finisszázsán lesz, a Promenádon. A szabadtéri tárlat június 5-én érkezik következő állomására, Székelyudvarhelyre, a Patkóba, ahol a megnyitó keretében mások mellett Hadnagy Jolán, a farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület és néptánccsoport vezetője idézi meg az írót.

A Tamási Áron 125 éves programok, események célja nemcsak az, hogy a résztvevők emlékezzenek egy szerzőre, hanem az, hogy a jelenünkben, a mában elhelyezzük őt, határok nélkül képviselve műveinek megfoghatóságát, egy életmű megismerhetőségét.

A Pünkösdi, irodalmi utazás programjai a XVIII. Hargitai Megyenapok együttműködésével jönnek létre.

  Bach Máté-

Részletes program:

Június 2., csütörtök, Gyergyószentmiklós

18.00 – Tamási Áron 125 / Irodalmi Szalon-est Tamási Áronról könyvbemutatóval  

Vendégek: dr. Sipos Lajos, Juhász Anna, Kányádi Szilárd

Házigazda: Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója 

Salamon Ernő Elméleti Líceum, díszterem

 

Június 3., péntek, Csíkszereda

16.00 – Finisszázs a Bölcső a hegyek között – Tamási125 kiállításban, rendhagyó tárlatvezetés és a Tamási nyomában csapatjáték díjátadója

Promenád

 

17.00 – Tamási Áron 125 / Irodalmi Szalon-est Tamási Áronról könyvbemutatóval  

Vendégek: dr. Sipos Lajos, Juhász Anna, Kányádi Szilárd

Házigazda: Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója 

Csíki Játékszín, előtér

 

Június 5., vasárnap, Székelyudvarhely

18.00 Bölcső a hegyek között – Tamási125 szabadtéri kiállításmegnyitó

Patkó

Bach Máté-