A Petőfi Kulturális Ügynökség Prágában képviselte a kortárs magyar irodalmat
2023. május 16.
A Petőfi Kulturális Ügynökség Prágában képviselte a kortárs magyar irodalmat

A cseh fővárosban 28. alkalommal rendezték meg a Svet Knihy, azaz „A könyv világa” elnevezésre hallgató Nemzetközi Könyvvásár és Irodalmi Fesztivált, mely idén az „Írók határok nélkül” tematikára fókuszált. A koncepció a jelenlegi időkre reagált, amikor a határok egyre kevésbé egyértelműek, legyen az fizikai, kulturális, szexuális, műfaji vagy épp politikai. A rendezvény minden évben több száz írót, illusztrátort, fordítót, szakértőt és könyvszakmabeli szereplőt vonz. Csehország legnagyobb könyvvására, mely a könyveken kívül, számos irodalmi, könyvkiadással, valamint terjesztéssel kapcsolatos fórumot, szerzőkkel és kiadókkal való beszélgetést is kínál.

A Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ), a prágai Liszt Intézettel együttműködésben szervezett standon, a közelmúltban megjelent magyar szépirodalmi és gyermekirodalmi művekkel, valamint az utóbbi évek folyamán megjelent cseh fordításokkal várta az érdeklődőket, nagy sikerrel. Többek között a prágai magyar nagykövet, Baranyi András is tiszteletét tette a magyar standon.

-

A könyvvásár magyar programjait Pál Dániel Levente PKÜ irodalomszakmai igazgató nyitotta meg május 11-én a Central and East European Book Market (CEEBM) szakmai közönsége előtt. A CEEBM a Prágai Könyvvásár újdonsága, melynek célja, hogy egyszerre mutatkozhassanak be a közép- és kelet-európai országok könyvszakmájának kiadói, ügynökei és más, a könyvszakmában tevékenykedő szakemberei. A zártkörű szakmai fórum alkalmat teremt hálózatépítő tevékenységekben való részvételre, megbeszélésekre, üzletkötések megvalósulására. Pál Dániel Levente meghívott kulcselőadóként vett részt a programon, ahol a PKÜ irodalomszakmai tevékenységét prezentálta, kiemelve a Magyar Írórezidencia Programot és a The Continental Literary Magazine folyóiratot. A PKÜ negyedévente megjelenő, angol nyelvű, tematikus, irodalmi lapját a nap második felében Jászberényi Sándor író, főszerkesztő és Jan Němec prózaíró, Garajszki Margit szerkesztő moderálásában ismertette részletesebben, ahol megvitatásra került az irodalom lehetséges szerepe a háborús konfliktusok feloldásában is.

A könyvvásár második napján Szabó Borbála és Varró Dániel Líra és Epika könyvbemutatóján, Varró Dániel költővel, Robert Svoboda műfordító beszélgetett Líra herceg és Epika királykisasszony történetéről, valamint Tomáš Turek színművész olvasott fel részleteket a műből. A történet a kicsiknek magával ragadó mese, a nagyobbaknak költészetet tanító olvasmány, középiskolásoknak színdarab, zseniális illusztrációkkal. A dráma illusztrációi egyébként a PKÜ stand designjában is helyet kaptak, egyediséget kölcsönözve ezzel a magyar standnak.

-

A prágai Liszt Intézet szervezésének köszönhetően, Varró Dániel a könyvvásár során, prágai magyar iskolások előtt is bemutatkozhatott a könyvvel.

A drámabemutatót után, Iszó Zita Bekerített erdő kötetéről beszélgetett a szerző a cseh költővel, Olga Stehlíkovával és Robert Svobodával. A verseskötet mindannyiunk bekerített erdejének szigorú látlelete. Megéri bolyongani benne.

Izsó Zita már a londoni könyvvásáron is sikeren mutatkozott be a Shelter under the Sun című versantológiával, amelyben a traumák felől közelíti meg a nőiséget. Prágai programját nagy érdeklődéssel fogadták a látogatók.

-

A nap zárásaként, Szilasi László A harmadik híd című könyvéről, a cseh irodalomkritikus, Jan M. Heller és Marta Pató tolmács beszélgettek a szerzővel. A történet egy osztálytalálkozón veszi kezdetét. Az egyetlen napnyi regény cselekményének helyszíne Szeged napfényes városa, ám a cselekmény által nem derűs és boldog sorsok bontakoznak ki, hanem az élet mélyebb és hidegebb bugyraiba merülhetünk bele.

-

A könyvvásár utolsó napján a prágai Liszt Intézet 70. évfordulójának tiszteletére, egy cseh nyelvű, magyar irodalmi antológia megjelenését jelentette be a kötet szerkesztője, Gál Jenő irodalomtörténész, Robert Svoboda műfordító társaságában. A cseh nyelvű magyar antológia az elmúlt 70 évben cseh nyelven megjelent művekből szemezget. A programon Tomáš Turek színművész által felolvasott szemelvényeket hallhattak a látogatók.

A Petőfi Kulturális Ügynökség Prága után, május 25-28. között az erdélyi SepsiBookon, majd június 15-16-án Litvániában, a Vilnius Könyvvásáron képviseli a kortárs magyar irodalmat, hazánkban pedig június 8-11. között, a 94.  Ünnepi Könyvhéten jelentkezik saját standdal.