Akár 4 millió forintos támogatásban is részesülhetnek az induló előadók és zenekarok
2024. október 16.
Akár 4 millió forintos támogatásban is részesülhetnek  az induló előadók és zenekarok

Új pályázati felhívást tett közzé az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma induló előadók és zenekarok számára jazz, pop, rock, metál és elektronikus/hip-hop/trap műfajokban, mely által a pályázók hang- és képfelvételek elkészítésére, turnékra, fellépésekre, valamint ezek népszerűsítésére akár 4 millió forintos támogatásban is részesülhetnek. A pályázatok benyújtási határideje: 2024. október 25.

 A nyertes pályázók számára az NKA Hangfoglaló Programiroda egy teljes éven át tartó mentorálási programot biztosít, a szakmai edukációs programok, vidéki klubturné szervezése mellett lehetővé teszi a részvételt több nyári fesztiválon is. A programban korábban részt vettek olyan, ma már népszerű előadók és zenekarok, mint a Platon Karataev, a Margaret Island, az Aurevoir. és Дeva.

 A pályázat benyújtásának módja elektronikus formában lehetséges. A beérkezett anyagokat egy közel 100 főből álló szakmai zsűri bírálja el, melynek tagjai zenei szakemberek, kulturális szervezők, könnyűzenei menedzserek, televíziós és rádiós szerkesztők, hangmérnökök, producerek és zeneszerzők. A második fordulóba jutott pályázók többnapos élő meghallgatáson vesznek részt, a támogatásra javasolt előadók köréről a szakmai zsűri hoz döntést.

  -

 

Ezért éri meg pályázni

A program megvalósítását a Petőfi Kulturális Ügynökség koordinálja. Az Ügynökség részére három sikeres pályázó már összefoglalta a legfontosabb benyomásait.

 „A program lehetővé tette, hogy nagyban gondolkozzak, platformot adott egy olyan projekt létrehozására, amire igazán büszke vagyok. Elképesztően hálás vagyok ezért a lehetőségért, aki csak teheti jelentkezzen!” – összegezte tapasztalatait az egyik idei nyertes, Szlimmy.

 Lenkke_, 2024-es év egyik támogatottjaként így fogalmazott: „Nagyon sokat köszönhetek a Hangfoglaló Programnak. A támogatásból, olyan lehetőségem nyílt minőségi klipek forgatására, lemezfelvételre és promócióra, amelyek önerőből sokkal hosszabb idő alatt sikerülhettek volna. A támogatáson túl hálás vagyok a sok fellépési lehetőségért is, amit a Programirodán keresztül kaptam.”

 Szintén a 2024-es programban részt vevő Cserihanna a legnagyobb előnyként a koncertlehetőségek biztosítását emelte ki: „Nagyszerű dolog szerintem, hogy a Hangfoglaló Program keretein belül ilyen sok koncertünk lehetett, szerintem ez az egyik dolog, ami a legértékesebb, hogy lehetőségünk volt fesztiválokon fellépni.”

  -

 

A Hangfoglaló idén nyáron is kinyitotta a fesztiválok kapuit az induló előadók előtt

Idén nyáron az NKA Hangfoglaló Fesztivál Roadshow keretében összesen 113 fesztiválkoncert valósult meg: 17 hazai és külhoni fesztiválon 15 induló előadó mutatkozhatott be. A programban résztvevő előadók színpadra álltak többek közt a Művészetek Völgye, a Campus és a Fishing On Orfű fesztiválokon, a Paloznaki Jazzpikniken és a Rockmaratonon, továbbá a külhoni Gombaszögi Nyári Táborban és a Malomfesztiválon is.

 

 Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program – Az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiumának alprogramja a pályájuk elején járó, kezdő formációk és előadók számára 2014 óta működik, az alprogram megvalósítását a Petőfi Kulturális Ügynökség koordinálja.

 

 A pályázati felhívás részletei az alábbi linken találhatók:

A Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégium nyílt pályázati felhívása – Nemzeti Kulturális Alap (nka.hu)