Bevásárlóközpontokban szól a Vers mindenkinek a magyar költészet napján
2021. április 9.
Bevásárlóközpontokban szól a Vers mindenkinek a magyar költészet napján

A hétvégén összesen huszonegy – nyolc budapesti és tizenhárom vidéki – bevásárlóközpontban élvezhetik a magyar kultúra remekműveit a vásárlók, ugyanis vasárnap óránként 2 vers és 1 Csimborasszó-dal hangzik majd el a plázarádióban, ezzel hívva fel a figyelmet a magyar költészet napjára.

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Ebből az alkalomból általában irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. A koronavírus-járvány miatt a személyes találkozásokra nincs mód, azonban a közmédia és a Petőfi Irodalmi Ügynökség jóvoltából a kulturális élmény idén sem marad el: 14 verset és 6 dalt hallhatnak a vásárlók az ország nagy bevásárlóközpontjaiban.

„A váratlant keressük. Az irodalom és versek szokatlan elhelyezését. Meglepő és kizökkentő árukapcsolásokat. Ha a versekre gondolunk, nem a hatalmas, csillogó bevásárlóközpontok jutnak eszünkbe. Ha pedig a plázákra, nem a rövid sorokba tördelt érzelmek vagy a rímek és jambusok mentén rendezett nyelvi lelemények. Ha kicsit csavarunk a megszokásainkon, nyitottak vagyunk a meglepetésekre, más fénytörésbe helyezzük a közhelyeinket, máris ott a találkozási pont. Hiszen a plázák közösségi terek is, találkozási pontok, randihelyszínek, nagy beszélgetések és közös programok színterei. A versek pedig bármelyikünk helyett fogalmazzák meg az érzéseinket, vágyainkat, bánatunkat vagy örömünket – vagy egyszerűen csak megnevettetnek minket. Ha egykor természetes volt egy fogadó közös udvarán, egy város főterén vagy egy piacon verset szavalni, színházat csinálni, ma miért ne lehetne? Ezt a szokatlan és eredeti párosítást próbáljuk ki idén először, és talán a világon is elsőként: mikor máskor, mint a magyar költészet napján, április 11-én” – mondta Pál Dániel Levente, a Petőfi Irodalmi Ügynökség irodalomszakmai igazgatója.

„Igazán szívet melengető érzés, hogy tizenhét bevásárlóközpontunkban több mint 200 000 látogatóhoz juthat el a magyar költészet hangja és remekei. Úgy látjuk, hogy az ilyen projektek képesek igazi értéket adni és teremteni, így a jövőben is szeretnénk továbbgondolni és folytatni az együttműködést” – mondta Pintyőke Marcell, az INDOTEK GROUP marketingvezetője.

„A közmédia számára az értékmegőrzés és a kultúra ápolása nemcsak klasszikus közszolgálati feladat, de egyben küldetés is. A közmédia számos csatornáján foglalkozunk a magyar költészet napjával. A Vers mindenkinek valóban mindenkinek szól, örömünkre szolgál, hogy nagy sikerű sorozatunk darabjai ilyen módon is eljuthatnak a nagyközönséghez” – tette hozzá Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója.

A rádióban elhangzó versek neves színészek előadásában hallhatók: Csokonai Vitéz Mihály: A reményhez (előadja: Sztankay István); Vörösmarty Mihály: A Merengőhöz (előadja: Koncz Gábor); Arany János: Családi kör (előadja: Szabó Gyula); Petőfi Sándor: Minek nevezzelek? (előadja: Cserhalmi György); Ady Endre: Elbocsátó szép üzenet (előadja: Darvas Iván); Ady Endre: Játék, játék, játék (előadja: Ruttkai Éva); Babits Mihály: Esti kérdés (előadja: Gáti József); Kosztolányi Dezső: Mostan színes tintákról álmodom (előadja: Moór Marianna); Tóth Árpád: Lélektől lélekig (előadja: Mensáros László); József Attila: Mama – Altató – Tél (előadja: Domján Edit); József Attila: Óda (előadja: Bessenyei Ferenc); Radnóti Miklós: Nem tudhatom (előadja: Szabó Gyula).

A Csimborasszó Zenésversek: Kiss Ottó: Égi Tinta (előadja: Bognár Szilva), Miklya Zsolt: Találós (előadja: Czutor Zoltán), Pinczési Judit: Légtornász (előadja: Dorogi Péter), Kiss Judit Ágnes: Macska télire (előadja: Magyar Bori), Kántor Péter: Körúti szél (előadja: Cimbaliland), Kányádi Sándor: Madáretető (előadja: Szalóki Ági)

A dalok itt megtekinthetők: https://bit.ly/3s2Rdyg 

A verseket az alábbi bevásárlóközpontokban hallhatják április 11-én: Alba Plaza, Balaton Plaza, Corvin Plaza, Csepel Plaza, Csillag Center, Duna Plaza, Debrecen Plaza, Győr Plaza, Kaposvár Plaza, Kanizsa Centrum, Nyír Plaza, Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központ, Miskolc Plaza, MOM Park, Pécs Plaza, Sopron Plaza, Szolnok Plaza, Szeged Plaza, Zala Plaza, Újbuda Center, Westend Bevásárlóközpont.


További információ:
+36 30 516 7442
sajto@petofiugynokseg.hu