Brüsszelben tarolt a K.Ú.T. Zrt.
2023. június 19.
Brüsszelben tarolt a K.Ú.T. Zrt.

A 90 perces előadás szerint, Gerner Csaba, Bodor Géza, Kovács Áron, azaz a K.Ú.T. Zrt. csapata arra tesznek kísérletet, hogy a magyar irodalom legismertebb műveit összefoglalják és egy időkapszula segítségével megőrizzék azt a jövő nemzedékének. De hogyan teszi ezt egy grafikus segédasszisztens, egy anyagmozgató és egy sofőr?

Az egyfelvonásos darab az általános és középiskolai tananyagban szereplő magyar irodalmi művekre támaszkodik. Sőt, be is vonja a közönséget. Nem egy tipikus színházi helyzetbe csöppenünk: egy céges rendezvényen vagyunk, a K.Ú.T. Zrt. buliján, ahol a három fellépő a vállalat dolgozói közül véletlenszerűen került kiválasztásra, elkerülve az irodalmi részrehajlást. Így történhet, hogy a Halotti beszéd helyzetgyakorlatként, Toldi Miklós és Toldi György konfliktusa egy talkshow-ban, az 1200 és 1450 közötti események pedig rap-ben bontakoznak ki.

A meghívás célja volt, hogy tovább erősítse a nemzetközi kulturális együttműködést, emellett a magyar irodalmat olyan formában tárja a közönség elé, amilyen formában ritkán látható. Felkeltse a fiatalabb korosztály érdeklődését a téma iránt, a felnőtt korosztály számára ismerősen csengő verssorok más formában, más értelmezésben tegyék élménnyé az irodalmat.

A műsorban rengeteg humorral és zenés betétekkel jelenik meg az irodalomtörténet egy-egy fontosabb eseménye, azzal a céllal, hogy újraélhetővé, megismerhetővé váljanak a régi korok irodalmának ismert, kevésbé ismert vagy elfeledett alakjai, alkotásai.

A Liszt intézetben szép számmal jelentek meg a kint élő magyarok. A vendégek között köszönthettük Dr. Kovács Tamás Ivánt Magyarország Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövetét, a nemrégiben Magyarországra kinevezett belga nagykövetet, aki bár nem ismeri a magyar nyelvet, mégis hatalmas elismeréssel nyilatkozott az előadásról. Számos helyi, magyar anyanyelvű család és magánszemély jelent meg az eseményen.

Az előadás végén, a közönség a színészekkel együtt énekelte A Summáját írom, Tinódi Lantos Sebestyén Egri históriának summája című énekes-verses krónika modern formában feldolgozott sorait. Majd a nézőknek lehetőségük nyílt egy tartalmas beszélgetésre az előadásról és a magyar irodalomról a Liszt Intézet munkatársai és Dr. Kovács Tamás Iván társaságában.

-

-

-

fotó: Kőnig Lilla