Európa Unió Irodalmi Díjra jelölték Ag Apolloni Debrecenben írt regényét
2023. május 1.
Európa Unió Irodalmi Díjra jelölték Ag Apolloni Debrecenben írt regényét

A Magyar Írórezidencia Program keretein belül, Debrecenben született egy mese felnőtteknek, amelynek főszereplője egy teljesen magányos és összetört farkas. A történet egy olyan kontinensen játszódik, ami egy meggyalázott nőről kapta a nevét (Európa), a regény a koszovói háború traumáit dolgozza fel. A kötet lapjain keveredik a mitológia a mesével, a vallással és még az animációval is. Leginkább próza, de került bele vers, dramatikus elem egyaránt.

A könyv októberben Koszovóban és Albániában egyszerre jelent meg, amelynek sikere azonnal jelentkezett. Az ezt következő időszakban a megjelenő könyvet számos író-olvasó találkozón bemutatták, többek között a koszovói Nemzeti Könyvtárban, iskolákban, múzeumokban.

Ag Apolloni a jelölésről a következőt mondta - „Természetesen nagy öröm, főképp azért, mert ezáltal európai íróként jelenhetek meg. Mindig is a nemzetek fölött irodalom híve voltam, hogy a különböző határokat, kerítéseket el tudjuk végre felejteni, mind közül ez a leginkább európai témájú kötetem eddig. Az Európai Unió Irodalmi Díjára jelölték, ami számomra teljesen váratlan fejlemény volt, ráadásul ez aztán még inkább megnövelte a regényem iránti érdeklődést.”

-

Az Európai Unió Irodalmi Díj középpontba állítja az európai kortárs irodalom kreativitását és sokszínűségét a szépirodalom műfajában. Ily módon, előmozdítja az irodalom Európán belüli terjesztését, és ösztönzi a nem nemzeti irodalmi művek iránti nagyobb érdeklődést. Az díj idei jelöltjeinek listáján 13 ország alkotói és műveik szerepeltek. Közülük választotta ki ki a héttagú európai zsűri a díjazott könyvet és az öt különdíjast. Az ünnepélyes eredményhirdetésre április 28-án, a Lipcsei Könyvvásáron került sor.

Ag Apolloni, az Európai Unió Irodalmi Díjának eredményhirdetésén, külön említést (special mention), elismerést érdemelt!

-