Felvidéki turnéra indul az Egy másik Róma
2022. május 20.
Felvidéki turnéra indul az Egy másik Róma

Lengyel Balázs író, Két Róma című esszéjében vall először az „örök városhoz“ fűződő mély kapcsolatáról. A műben azokról az időkről ír, amikor a második világháború borzalmai után - számos költő, író, zeneszerző és festőművész társával együtt - lehetőséget kaptak egy fél éves ösztöndíjra Kardos Tibor igazgatótól a Római Magyar Akadémián. Ebben az időben együtt éltek és alkottak Rómában a magyar művészeti élet nagyságai, többek között Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Pilinszky János, Weöres, Károlyi Amy. A témából Nemes Nagy Ágnes (többek között Rómában írt) verseit feldolgozva Dobri Dániel kamaraművet komponált, mintegy összekötő szövegként használva a Lengyel Balázs-esszé részleteit. Ezáltal egy kamaraopera született, melyet prózai szövegek fűznek össze.

A darab egy férfi és egy nő szerelmi történetét mutatja be a közös fiatalkori római utazástól kezdve a szakításon át az időskorig, egészen a halálukig. A történet drámaisága abban rejlik, hogy az ötvenes évek elkeserítő körülményeinek ellenére is mindannyian a hazatérést választották a nyugat-európai élet helyett. Ahogy Lengyel Balázs írja: „Az ember a rosszat igyekszik elhárítani magától. Lényegében tehát gyanútlanok voltunk.”

Az előadást 2022 márciusában, Budapesten mutatták be, majd részt vett egy olaszországi turnén, így bemutatkozhatott a Római Magyar Akadémián, majd a nápolyi Ars Domusban is.

A téma feldolgozásának ötletét onnan merítettem, hogy magam is ösztöndíjas voltam a nagy múltú Római Magyar Akadémián, a Falconieri-palotában. Az Egy másik Róma először 2018. október 12-én került bemutatásra az “Örök Városban”, a Romaeuropa kortárs összművészeti fesztivál keretén belül. A darab létrejöttéért köszönettel tartozom Dr. Puskás Istvánnak, a Római Magyar Akadémia egykori igazgatójának és Kerek Veronikának, Lengyel Balázs özvegyének, valamint Juhász Annának, aki nélkül nem valósulhatott volna meg az olasz előadássorozat.” – mondta Dobri Dániel, zeneszerző.

Az előadás olyannyira elnyerte az olasz közönség és szakma tetszését, hogy több nemzetközi meghívást kapott, elsőként felvidéken lesz látható.  

A felvidéki turné időpontjai és helyszínei:

május 21. 19.00 Komárom, Kiss Péntek József Kamaraterem, VMK

május 23. 19.00 Kassa, Márai Stúdió

május 24. 10.30 Rimaszombat, Tompa Mihály Református Gimnázium

május 25. 10.00, Galánta, Városi Művelődési Központ

május 26. 10.30, Liszt Intézet Pozsony (Juhász Anna – rendhagyó irodalomóra)

 

Az előadás rendezője: Blaskó Borbála.

Szereplők: Tatai Nóra, Kéringer László, Jókai Ági, Fellinger Domonkos, Kiss Péter (zongora), Szűcs Péter (klarinét)

-