Fókuszban a nők a Londoni Könyvvásáron
2023. április 16.
Fókuszban a nők a Londoni Könyvvásáron

A London BOOK Fair (LBF) a világ egyik legnagyobb és legfontosabb könyvkereskedelmi és kiadói rendezvénye, amely 2023. április 18-20. között zajlik az Olympia London csarnokaiban. Az idén 35. alkalommal megrendezett vásárra a világ minden tájáról érkeznek kiadók, könyvügynökök, jogkereskedők, a könyvszakma, az irodalmi és az egyetemi-tudományos élet prominens képviselői. Magyarországot a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) képviseli saját standdal, a kortárs magyar irodalmat bemutató kiadványsorozatával és három bemutatóval. 

Április 20-án a londoni Liszt Intézetben mutatják be a Shelter under the Sun című kortárs versantológiát, melyben három magyar költő verseinek angol fordítása szerepel. Kulin Borbála, Molnár Krisztina Rita és Izsó Zita izgalmas női hangok a mai magyar lírában, a három különböző karakter más-más módon közelíti meg a nőiséget: Molnár játékosan, Kulin a női test és a szerelem kapcsolatát vizsgálva, míg Izsó a traumák felől. Az esten mindhárom költő, valamint a kötet szerkesztője és fordítója, Gyukics Gábor is részt vesz.

Közvetlenül a versantológia bemutatója után lép színpadra a magyar származású, 1993-ban Man Booker-díjra jelölt Tibor Fischer és a magyar avantgárd költő és performanszművész, a LennonOno-békedíjas Ladik Katalin. Mindketten a The Continental Literary Magazine szerzői, akik a főszerkesztő, Jászberényi Sándor társaságában a jövőről és a fiatalság és szépség témájáról beszélgetnek.

Április 22-én, szombat este Tóth Krisztina Vonalkód (Barcode) című novelláskötetének bemutatójára kerül sor, szintén a londoni Liszt Intézetben. A 15 novella mindegyike egy-egy történet egy fiatal, névtelen női elbeszélőtől. Akár gyermekkori ismeretségekről, iskolai táborokról és kirándulásokról, akár szerelemről és szerelmi csalódásról szólnak, mindegyik Magyarország hanyatlófélben lévő szocialista korszakának közegében játszódik. A kötet fordítója, Peter Sherwood e könyvvel tavaly elnyerte az angol PEN kiemelt fordítási ösztöndíját.

-

A PKÜ London BOOK Fair 2023 programjai a londoni Liszt Intézettel együttműködésben valósulnak meg:

  • 2023. április 20. 17:30 – Women’s Poetry Night – a Shelter under the Sun című antológia bemutatója, résztvevők: Izsó Zita, Kulin Borbála, Molnár Krisztina Rita, Gyukics Gábor, Owen Good
  • 2023. április 20. 19:00 – A The Continental Literary Magazine angol nyelvű, irodalmi magazin YOUNG & BEAUTIFUL és FUTURE tematikus számairól a folyóirat főszerkesztője, Jászberényi Sándor, valamint Tibor Fischer és Ladik Katalin szerzők beszélgetnek.
  • 2023. április 22. 18:00 – Tóth Krisztina: Barcode című könyvének bemutatója, résztvevők: Tóth Krisztina, Peter Sherwood, Tarsoly Eszter

-

A Petőfi Kulturális Ügynökség munkatársai London után Lipcse felé veszik az irányt, 2023. április 27-30. között a Lipcsei Könyvvásáron népszerűsítik a kortárs magyar irodalmat és a német nyelven megjelent magyar irodalmi köteteket, többek között Barnás Ferenc, Böszörményi Zoltán, Kiss Noémi, Kukorelly Endre, Tompa Andrea, Varga Melinda, valamint fordítóik jelenlétében.