Ismét egyszerre két határon túli városban képviseli a magyar irodalmat a Petőfi Kulturális Ügynökség
2022. június 8.
Ismét egyszerre két határon túli városban képviseli a magyar irodalmat a Petőfi Kulturális Ügynökség

A Budapesti Ünnepi Könyvhéttel párhuzamosan két határon túli könyvvásáron is megjelennek a Petőfi Kulturális Ügynökség kiadványai a nyár első napjaiban.

"A könyvekért élünk, és ez egy édes küldetés a hanyatló és zűrzavaros világban." Umberto Eco, A rózsa neve című regényének szavait választotta mottójául az idén 27. alkalommal megrendezett Svet Knihy azaz a Könyv Világa Prágai Nemzetközi Könyvvásár, ami június 10-én pénteken nyitja meg a kapuit.  A Petőfi Kulturális Ügynökség több izgalmas programmal, kötetbemutatókkal, felolvasásokkal és pódiumbeszélgetésekkel várja a magyar irodalom iránt érdeklődő közönséget. Sirokai Mátyás, Elekes Dóra és Spiró György cseh-magyar szinkrontolmács segítségével mutatják be köteteiket és folytatódik a The Continental Literary Magazine bemutatóinak sorozata is.

 

Június 9. 17:00

The Continental Literary Magazine bemutató

A fellépő vendégek Marie Iljašenko cseh költő és Silvester Lavrík szlovák író, a beszélgetést Garajszki Margit moderálja.

  -

 

Június 10. 18:00

Sirokai Mátyás: Lomboldal

A növényi létre vágyó ember mítoszának meditatív konstrukciója, mint az ősi idők emlékeinek vázlata, amikor az élőlények világa homogén egységet alkotott, amikor minden élőlény megérintette egymást és összeolvadt egymással. Sirokai Mátyás magyar költő bensőséges hangvételű könyve a fákkal való ősi kötődésről és kommunikációról szóló,  gyakorlati tapasztalatokkal átszőtt elmélkedések gyűjteménye.

A könyvet Robert Svoboda fordításában a Protimluv kiadó adja ki. A szerző és a fordító részvételével zajló könyvbemutatót Jaromír Typlt költő moderálja, valamint cseh-magyar szinkrontolmácsolással zajlik, a Petőfi Kulturális Ügynökséggel való együttműködésben.

  -

 

Június 11. 15:00   

Elekes Dóra: Dettikéről és más istenekről

Képzeletbeli barátja mindenkinek van. Annak is, aki nem tud róla. Ő az, akit szobánk csendjében félhangos kérdésekkel zaklatunk, aki tartja bennük a lelket és elviszi helyettünk a balhét; ő az az örök, aki még akkor is ott löki a sódert a fejünkben, amikor épp egyedül vagyunk. De vajon hogyan lát bennünket ő? Hogyan látja a szüleinket? És mit érez akkor, amikor először akad kihívója egy valódi barát személyében?

A könyv a Malvern kiadónál jelenik meg Robert Svoboda fordításában. A könyvbemutatóra a szerző és a fordító részvételével kerül sor, ráadásként pedig a könyvből Tomáš Turek színművész olvas fel részleteket. A program cseh-magyar szinkrontolmácsolással zajlik.

  -

 

Június 11. 17:00    

Spiró György: Diavolina

Diavolina, a cselédből lett orvos évtizedekig szolgálta Gorkijt, feleségeit, szeretőit és az akkor már világhírű íróhoz csapódó vendégek hadát, majd ő lett Alekszej ápolója és utolsó szerelme. Spiró György 2015-ben megjelent regényében ennek az okos és éleslátó asszonynak a bőrébe bújva festi meg az orosz és szovjet világot, a cárizmust, a forradalmat, az első szovjet koncepciós pereket, a húszas és harmincas évek egyre nyomasztóbb amoszféráját. A Csehországban is jól ismert szerző a kortárs magyar irodalom élvonalába tartozik.

A könyv a Novela bohemica kiadásában jelenik meg. A bemutató Robert Svoboda fordító és Gál Jenő irodalomtörténész részvételével zajlik. Moderál Zdenko Pavelka kiadó, publicista cseh nyelven.

  -

***

A június 9-től kedződő 11. Kolozsvási Ünnepi Könyvhéten a Kárpát-medence magyar irodalmát meghatározó írók, költők és műveik, valamint dedikálással egybekötött könyvbemutatóké és aktuális kulturális kérdéseket tárgyaló pódiumbeszélgetéseké lesz a főszerep. A Bánffy-palota udvarán, a Vallásszabadság Házában és a Bulgakov Irodalmi Kávéházban lesznek látogathatóak az előadások. A vásár az író-olvasó találkozók mellett Tamási Áron 125. évfordulójáról is megemlékezik, valamit az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjak átadására is itt fog sor kerülni.

 

A PKÜ képviseletében a KMI 12 szerzőinek fellépése mellett külön nagy hangsúlyt kap a „Ha bármi lehetne“ című KMI 12 antológia bemutatása, valamint az első születésnapját ünneplő Magyar Kultúra Magazin is debütál a kolozsvári közönség előtt. A helyszínen megtekinthetőek lesznek az elmúlt évben megjelent lapszámok, és előfizetésre is lehetőség nyílik.

 

június 9. Női sorsok női szemmel: irodalmi beszélgetés Lőrincz P. Gabriella, és Izer Janka részvételével

moderátor: Döme Barbara

június 9. Bódis Kriszta gyermekirodalmi fellépés

június 9. 19:00, Fekete Vince: Halálgyakorlatok című kötetének bemutatója

június 10. péntek 15:00 Oberczián Géza: A küldöttek című könyvének bemutatója

moderál: Kinizsi Zoltán

június 10. 16:00 KMI 12 antológia bemutató (Király Farkas, Berta Zsolt, Lőrincz P. Gabriella, Izer Janka, Nagy Zsuka),

moderál: Oberczián Géza

június 11. 15:00 A közelmúlt történelme: irodalmi beszélgetés Király Farkas Sortűz, és Berta Zsolt: Szomjas szűz című kötetéről.

moderátor Miklóssi Szabó István

június 11.  Lövétei Lázár László beszélget Király Lászlóval

június 11. Szabó Bori és Kele Fodor Ákos gyermekirodalmi fellépés