Janne Teller, Bergsveinn Birgisson, Gwenda Bond és Mathias Énard a PesTexten
2023. június 20.
Janne Teller, Bergsveinn Birgisson, Gwenda Bond és Mathias Énard a PesTexten

Ötödik alkalommal szervezi meg a PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivált szeptember 27-30. között a MISZJE (Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület) és a Petőfi Kulturális Ügynökség. A kiemelt fellépők között szerepel Janne Teller, Bergsveinn Birgisson, Gwenda Bond, Rébecca Dautremer és Mathias Énard. A fesztiválnak idén is a Három Holló biztosít helyszínt.

A PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivált 2023-ban immáron ötödik alkalommal szervezi meg a MISZJE (Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület) és a Petőfi Kulturális Ügynökség. A világirodalmi fókuszú PesText célja bemutatni, hogy miként képesek az eltérő nyelvek és kultúrák irodalmi alkotásai megjelenni egy másik ország, másik nemzet olvasmányélményei között.

Szeptember 27-30. között több budapesti helyszínen, a Három Hollóban, a Millenárison és a Petőfi Irodalmi Múzeumban várják programok az érdeklődőket. A fellépő szerzők között található többek között Janne Teller, a világhírű Semmi című regény írója; Bergsveinn Birgisson, az egyik legnépszerűbb kortárs skandináv szerző; Gwenda Bond, az első Stranger Things-regény, a Gyanakvó elmék alkotója, valamint a Goncourt-díjas Mathias Énard. Izgalmas vendégnek ígérkezik továbbá a két fiatal tehetség, a sci-fi műfaját képviselő Nicholas Binge az Egyesült Királyságból, valamint az olasz Giulia Caminito, A tó vize sohasem édes szerzője.

Ugyancsak a rendezvény idei vendége lett volna a világhírű olasz író és rendező, Alessandro Baricco, ő azonban magánéleti okokból kénytelen volt lemondani budapesti utazását, a szervezők ezúton is reményüket fejezik ki, hogy egy későbbi alkalommal vendégül láthatják az olasz alkotót.

A PesText hagyományosan nagy figyelmet fordít az irodalomhoz kapcsolódó társművészetekre, idén is lesznek illusztrációs workshopok és gyönyörű könyvillusztrációkat bemutató kiállítás. Az esemény vendége lesz Rébecca Dautremer, a kortárs francia gyerekirodalom és könyvillusztráció legismertebb alakja.

A PesText 2023-ban folytatja tavalyi sikeres együttműködését a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivállal. A közös programok napközben látogathatók a Millenárison, majd a fesztivál kapuzárása után a PesText eseményei a Könyvfesztivál hivatalos afterpartijaként folytatódnak a Három Hollóban.

A PesText összes programja ingyenes, de némelyik regisztrációhoz kötött.

A teljes programtábla hamarosan megjelenik, addig is a PesText Facebook oldalán követhetők az aktualitás PesText hírek: https://www.facebook.com/pestext.festival/

A PesText szervezője: Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE), Petőfi Kulturális Ügynökség

Főtámogatók: Magyar Kultúráért Alapítvány, NKA, Visegrad Fund

 

Interjúk, sajtómegkeresések:

Szerényi Szabolcs

szabolcs.szerenyi@gmail.com

06-20/9314243

Szirák Sára

sziraksara@gmail.com