Rendhagyó irodalomóra és az Egy másik Róma Kassán - a felvidéki turné második napja
2022. május 24.
Rendhagyó irodalomóra és az Egy másik Róma Kassán - a felvidéki turné második napja

Komárom után Kassán találkozhatott a közönség a Dobri Dániel zeneszerző jegyezte kamaraoperával. Ehhez kapcsolódva két középiskolában zajlott Rendhagyó irodalomóra Juhász Anna irodalmár, valamint az előadás két színművésze: Jókai Ági és Fellinger Domonkos részvételével.

Elsőként a Márai Sándor Gimnázium három összevont osztálya hallgathatott irodalmi beavató-foglalkozást a XX. századi magyar irodalom jeleseiről és azokról a történelmi és személyes kontextusokról, melyek elvezették a ’40-es évek végén az akkor elsőkötetes, friss Baumgarten-díjas szerzőket a jelentős római ösztöndíjhoz. Az úgynevezett „szellemi kirajzás”, a háború utáni olaszországi utazás nagy hatással volt Nemes Nagy Ágnes munkásságára is, számos vers és naplórészlet, prózai munka emlékezik a hónapokig tartó ösztöndíjas időszakról. Mivel az írók 1947 telén érkeztek a fűtés nélküli Rómába, a szabadság megtapasztalása mellett első élményeik része volt a hideg, ahogy Róma című versében is fogalmaz erről az alkotó: „Jaj, megfagyunk, jaj, csontig vág a fény / lóg a / szögön a hazai szalonna, / s mint mikor felmentünk a Pantheonra, / úgy szédelgünk a szoba közepén.” A római út élményeit dolgozza fel az Egy másik Róma előadás is, melyről az irodalomóra keretében a színművészek meséltek.

  Bach Máté-

Ezt követően a Petőfi Kulturális Ügynökség csapata a Kassai Ipariban – a Szakkay József Szakközépiskolában - mesélt Nemes Nagy Ágnes munkásságáról és örökségéről a nagyszámú, érdeklődő diákságnak, ahol kezdésként az intézmény igazgatója, Matej Éva köszöntötte a stábot. Az interaktív irodalomórán a tanulók amellett, hogy megismerkedhettek Pilinszky János, Lengyel Balázs, Ottlik Géza és Nemes Nagy életművével, verseket is olvashattak és elemeztek közösen az órán.

Bach Máté-

A délután folyamán Kassa híres szülötte, Márai Sándor Emlékházát látogatták meg az utazók, ahol Ötvös Anna irodalomtörténész mutatta be a nemrég, a Petőfi Irodalmi Múzeum támogatásával megnyílt tárlatot.

Este 19.00 órakor a neves Thália Színház Márai Stúdiójában, teltház előtt adta elő a társulat az Egy másik Róma kamaraoperát.

Az előadás előtt Jókai Ági és Kéringer László mesélt a közönségnek az előadás létrejöttéről, irodalmi vonatkozásairól. A közönség soraiban helyet foglaltak a délelőtti rendhagyó irodalomórán résztvevő diákok is, akik megvárták a szereplőket az előadás után, hogy feltehessék kérdéseiket, elmondhassák benyomásaikat.

"Nagy öröm és boldogság volt megtapasztalni, hogy a kamaszok körében milyen nagy sikert tud aratni egy kortárs kamaraopera, mennyire nyitottan állnak számukra ismeretlen műfajokhoz." - mondta Jókai Ági, a darab egyik szereplője.

-

A második napról készült videót itt tudjátok megtekinteni: