Két költő, két jóbarát – Irodalmi stand-up kicsiknek és nagyoknak
2023. július 6.
Két költő, két jóbarát – Irodalmi stand-up kicsiknek és nagyoknak

Interaktív irodalmi stand-up keretében, szellemi és lelki időutazáson vehettek részt az irodalom iránt érdeklődő kicsik és nagyok a berlini Collegium Hungaricumban. A bő egy órás előadás két különleges alkotó köré épült és a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával valósult meg.

A Petőfi Sándor és Arany János életét megelevenítő műsorban levelezések, versek, visszaemlékezések, legendás történetek repítik vissza a hallgatóságot a magyar irodalom legrövidebb ideig tartó, de legmélyebb barátságába. Tűzés víz találkozása volt ez, ennek ellenére a két ember nem kioltotta, hanem segítette, támogatta egymást. A baráti élccel és pajkossággal fűszerezett kapcsolat a ma emberének azt az üzenetet közvetíti, hogy két teljesen más habitusú, világszemléletű és érdeklődésű ember hogyan képes egymással kapcsolatot teremteni, megtalálni a másikhoz vezető utat, a közös pontokat. A humorral átitatott műsorban örökérvényű gondolatok mentén esik szó költészetről, kölcsönös megbecsülésről, hazaszeretetről.

A családias rendezvény helyszíne a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) „Club 1848” elnevezésű installációs tere volt. A bicentenárium alkalmából, az intézet saját tereire tervezett, életnagyságú figurákkal egészítették ki Tóth Péter Lóránt irodalmi előadását. A személyes hangvételű, szellemes műsor Petőfi Sándor és Arany János költőbarátságát meséli el, bemutatva a korszakot, a történelmi és irodalmi eseményeket. A versekből, levélrészletekből és átkötő szövegekből álló interaktív előadást a felnőttek és gyerekek egyaránt élvezettel követték, aktívan reagálva az előadó kérdéseire.

Az irodalmi tematika mellett a közönség képzeletben bejárta Magyarország és a Kárpát-medence magyar lakta tájait is, részben Petőfi és Arany életének helyszíneihez, részben az előadó és a jelenlévők személyes történeteihez kapcsolódóan.

-

-

-