Könnyűzenei pályázatokról tartottak nyílt napot a PIM-ben
2021. szeptember 21.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) 1,3 milliárd forint keretösszegű pályázatot hirdet hazai és határon túli magyar előadók, könnyűzenei, világzenei és jazzegyüttesek, klubok, rendezvényhelyszínek, kiadók, zenei produkciós szervezetek, ügynökségek, zenei irodák és technikai szakemberek támogatására.

Az ügynökség hétfőn a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott nyílt napot a könnyűzenei pályázatokról, ahol a résztvevők a pályázati lehetőségekről kaphattak részletes tájékoztatást. Az eseményen részt vett Demeter Szilárd, a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, aki szerint a zeneipar egészét szeretnék támogatni valamilyen formában.

„Célunk, hogy az egyes támogatások egymást is segítsék.”

Demeter Szilárd úgy látja, hogy rendezvénytechnikusokból nagy hiány van, mert a járvány alatt sokan elhagyták a pályát. Az őket érintő támogatásokat leendő szakemberek oktatására fordítják majd.

– Póka Egon a 2021 nyarán megalakult könnyűzenei szakmai kollégium munkájában jelentős részt vállalt. Halálával rettenetesen nagy veszteség érte a magyar könnyűzenét – mondta.

Dénes Adél, a PKÜ könnyűzenei igazgatója, a kollégium tagja a Kultúra.hu-nak elmondta: reméli, hogy a három kiírás közül minden szereplő megtalálja a számára legjobbat. „Egy olyan összehangolt, komplex szakmai csomag átadása volt a cél, amely mindenki számára segítség lehet egy instant talpra állásban. Mindenkit arra biztatunk, hogy adja be az anyagát!”

Remélhetőleg a következő hónapokban már nem lesz szükség olyan járványügyi lezárásokra, mint korábban. „Ha lesznek is korlátozások, reméljük, hogy a beoltottak és az oltási igazolvánnyal rendelkezők ugyanúgy látogathatják majd a kulturális rendvényeket. Egyelőre nem számolunk a rossz verzióval, de készülünk rá” – tette hozzá.

Horváth László, a kilenctagú szakmai kollégium elnöke, a Fonó Budai Zeneház ügyvezető igazgatója szerint kulcskérdés, hogy a pályázók minőségi anyagokat állítsanak össze. „Azt várjuk, hogy kreatív energiák szabaduljanak fel, és olyan ötletek szülessenek, amelyek beépíthetők, és sokszínűvé teszik a piacot.”

„Közönségdeficit van, nem működik a piac, ezt ki kell mondani. Kérdés, hogy lehet-e minden a régi vagy egy új, online világ jön el. Szerintem a szakmán és a támogatásokon múlik, hogyan valósulhatnak meg a víziók.”

„Üres dokumentumokat senki se töltsön fel a rendszerbe, mert az érvénytelen” – hangsúlyozta Győrváriné Kovács Bernadett, a PKÜ támogatáskezelési igazgatója. Kiemelte: a határidőket mindenki figyelje és tartsa be.

„A pályázati kiírásról múlt héten értesültem a Kultúra.hu-n. Pályázni október elsejéig lehet,

szerintem ez nagyon rövid idő, bár gyakorló pályázóként azt mondom, hogy teljesíthető” – mondta egy jelenlévő megkérdezett. Egy másik potenciális pályázó így fogalmazott: „Tüzetesebben át kell néznünk a kiírást, hogy lássuk, mire lehet pályázni, aztán meglátjuk, hogy sikerrel járunk-e.”

A Debreceni Campus Kft. képviselője lapunknak azt mondta, hogy minden kérdésére választ kapott.

Győrváriné Kovács Bernadett a rendezvény után elmondta, hasznos volt számukra a nyílt nap. „Jó volt közvetlenül találkozni a pályázókkal, és válaszolni a kérdéseikre. A jelenlévők leginkább a határidők iránt érdeklődtek, meddig adhatják be a pályázatukat, a projektet meddig kell megvalósítaniuk.”

Megjelent a Kultúra.hu-n: https://kultura.hu/konnyuzenei-palyazatokrol-tartottak-nyilt-napot-a-pim-ben/