Kortárs művészetek találkozása Zoób Katti Kattarzis Irodalmi Divatszalonjában Balatonfüred, 2022. február 25. (péntek) 18.00
2022. március 1.
Kortárs művészetek találkozása Zoób Katti Kattarzis Irodalmi Divatszalonjában Balatonfüred, 2022. február 25. (péntek) 18.00

A Zoób Kati világhíres magyar divattervező és a Petőfi Kulturális Ügynökség együttműködésében 2022 januárjában új összművészeti sorozat indult. A 19-20. század híres divatszalonjainak példáját követő rendezvénysorozat célja a különböző területen alkotó művészek közti párbeszéd megtalálása és az értelmiségi-művészeti szalonélet feltámasztása.

 

A divat és irodalom tradicionális kapcsolatán alapuló, a két terület lényegi gondolatait és összefüggéseit közvetlen és személyes módon bemutató Divatszalon célja, hogy valódi találkozási pont legyen mindazoknak, akik kíváncsiak a kultúrára, a történetekre, a művészet sokszínűségére. A szervezők olyan embereket szeretnének megszólítani, aki a rohanó 21. században is azt vallják, hogy a múlt megismerése nélkül nincs jelenünk, a hagyományaink és a történeteink pedig csak arra várnak, hogy megosszuk őket egymással, és egymás iránt nyitottan tudjunk egymással beszélgetni.

 

A balatonfüredi Partitúra Galériában megrendezett első januári esemény témája az álom, Zoób Kati és Juhász Anna irodalmár vendége és beszélgetőtársa pedig Bartis Attila író volt. Az esten ideiglenes kiállítás nyílt Zoób Kati különleges neglizséiből és hálóingjeiből, a beszélgetést a galéria tulajdonosa és házigazdája, Kiss Ferenc kísérte zongorajátékával.

 

A február 25-én, pénteken megrendezésre kerülő második divatszalon alkalmával a vendégeket Záborszky Gábor képei és egy egyedi ruhakiállítás fogadja majd. A szervezők szeretnék, ha a látogatók elhoznának magukkal egy-egy kedves tárgyat, amely számukra az örökséget testesíti meg.

 

Az esemény illeszkedik a Magyar Kultúra magazin januárban indult új rovatához, a Divatlexikonhoz, amelyben Zoób Kati hónapról hónapra a lapszám aktuális témájához kapcsolódva osztja meg a gondolatait divat és kultúra kapcsolatáról.