Külföldi premieren mutatják be a Huszonhat év – Privát Petőfi koncertszínházi előadást
2023. május 1.
Külföldi premieren mutatják be a  Huszonhat év – Privát Petőfi koncertszínházi előadást

Koncertszínházzal idézi meg Petőfi Sándort Adorjáni Bálint színművész alkotótársaival, Kacsó Hanga énekessel, Juhász Anna irodalmárral és Szabó Dániel cimbalomművésszel május 2-án a brüsszeli Liszt Intézetben. A Petőfi-bicentenárium kapcsán életre hívott produkció egyik különlegessége, hogy személyes oldalról közelít Petőfihez, hisz egy olyan alkotóról van szó, akinek az életrajza is műalkotás. A személyes látásmódot keretezi, hogy a két főszereplő az életben és a színpadon is egy párt alkotnak.

-

 „Sokféle zenei anyaggal közelítenek Petőfihez, de úgy éreztük, hogy a leginkább illeszkedő, ha autentikus népzenébe ágyazva jelenik meg mind a költészete, mind fordulatos életútja. Petőfi műveit Adorjáni Bálint színművész szólaltatja meg, hozzá csatlakozik autentikus népdalokkal felesége, Kacsó Hanga, a Kárpát-medence egyik legjobb népdalénekese.” – mondta el Asztalos Emese irodalomtörténész, az előadás szerkesztője.

 A négy hangra komponált előadás bő egy órában meséli el költő és a hozzá kapcsolódó asszonyok – édesanyja, szerelmei –, valamint az Örök Gondviselő hangján a reformkor hősének sokszínű életét. Petőfi, ahogy magáról vall, sosem állhatta az alárendeltséget. Sokáig kóborolt, függetlenségtől való függése folytán meggyűlt a baja az iskolákkal. Volt katona, vándorszínész, s színészként publikálta első versét. A Kiskunság, az Alföld, Pest és a Pilvax mind főszereplők lettek életében, ahogy a szerelem és a szabadság utáni vágy is. Forradalmár volt, újító és bátor vezér, élete mottója: koldusbot és szabadság! A Huszonhat év - Privát Petőfi a zene, a történetmesélés, az ének és a vers erejével mutatja be a költőt, környezetét, indulatait, életének fordulópontjait. A történet Petőfi népdallá vált költeményei, versei és útirajzai segítségével bontakozik ki. A koncertszínház egy az eddiginél is összetettebb és érzékenyebb Petőfivel ismerteti meg a nézőközönséget.

„A budapesti teltházas bemutató sikere megerősített minket abban, milyen jó úton jártunk, hogy az előadásba levelek, naplók és versek mellé válogattunk olyan szövegeket, amelyek Petőfi-versekből formálódtak népdalokká. Így lett még érzékenyebb az a kép, amiben nem kell átmagyaráznunk, újramagyaráznunk őt, Petőfit, hanem közelebb léphetünk hozzá, és általa az örökségünkhöz is.” – nyilatkozott Juhász Anna irodalmár.

A Huszonhat év – Privát Petőfi a Petőfi Kulturális Ügynökség saját produkciója.

-

Az előadásban közreműködnek:

Adorjáni Bálint - színművész
Kacsó Hanga - énekes
Juhász Anna - irodalmár
Szabó Dániel - cimbalomművész

Szerkesztők: Asztalos Emese irodalomtörténész, Juhász Anna irodalmár

Időpont: 2023. május 2. 19:00
Helyszín: Liszt Intézet Brüsszel, 10 Treurenberg, 1000 Brüsszel

Az előadásra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött: https://forms.gle/omAsa1g7NtaXoXT3A

fotó: Oláh Gergely Máté fotográfus

 

További információ:

Juhász Anna +3670/564 7124

anna.juhasz@petofiugynokseg.hu