Megjelent a Nemzeti évfordulóink 2021
2021. szeptember 21.
Megjelent a Nemzeti évfordulóink 2021

A frissen megjelent Nemzeti évfordulóink előszavában Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az emlékezés jelentőségére hívja fel a figyelmet. A kiadvány a teljesség igénye nélkül olyan magyar vonatkozású jelentős évfordulókat tárgyal, mint például Jancsó Miklós filmrendező, Cziffra György zeneszerző, Pilinszky János költő, Mészöly Miklós író, Romhányi József író, költő születésének 100. évfordulója, a soproni népszavazás és a trianoni békeszerződés 100. évfordulója vagy a Magyar Távirati Iroda és az LGT zenekar megalakulásának 100. és 50. évfordulója. Az online formában elérhető katalógus különlegessége, hogy a klasszikus születési, halálozási évfordulók mellett izgalmas és nagy horderejű eseményeket is bemutat, úgymint Mindszenty József bíboros száműzetése vagy IV. Károly király visszatérési kísérletei.

Az e-kiadvány illusztrátora, Csuth Péter beszélt részletesen a vizuális koncepcióról:

„Az illusztrációk elkészítésénél két fő szempontot tartottam szem előtt: szerettem volna olyan változatos grafikákat készíteni, amelyek a fiatalabb közönséget is megszólítják. Az alkotókkal közösen a montázstechnika mellett döntöttünk, így egy-egy illusztráción belül az adott emberre jellemző kor és vagy művészeti ág is meg tudott jelenni. A képek alapja legtöbb esetben egy grafikai elemekkel is díszített portré, amelyet körülvesz egy rá jellemző ikonikus tárgy, szöveg vagy dátum. Az illusztrációkon gyakran feltűnnek korabeli újságcikkrészletek, kéziratok és papírtextúrák is.”

A Nemzeti évfordulóink 2021 szerkesztőbizottságának tagjai:

Gazda István igazgató (Magyar Tudománytörténeti és Egészségtudományi Intézet)
Kecskeméti Gábor igazgató (ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet)
Mikó Árpád tudományos főmunkatárs (ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézet)
Ujváry Gábor intézetvezető (Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár)

Az előzetes adatgyűjtést végezte:

Németh Tibor, a celldömölki Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Kresznerics Ferenc Könyvtárának vezetője

A Petőfi Kulturális Ügynökség oktatási segédanyagként eljuttatja a kiadványt a pedagógusszervezetek számára, valamint Magyarország külképviseletei, külföldi kulturális intézetei, a hungarológiai képzések és a magyar nyelvi lektorátusok tanárai számára.

A kiadvány elérhető a PIM Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) felületén és az issuu.com platformon.