OLVASÓSAROK DEREKEGYHÁZON
2024. április 8.
KÉPES HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS A DEREKEGYHÁZI OLVASÓSAROKRÓL

Március 26-án a derekegyházi óvodásokhoz látogatott el az utazó Olvasósarok. A programról Bátori Anna küldött beszámolót:

"Ezúttal a Csongrád-Csanád vármegyei Derekegyház község óvodásaihoz látogatott el a Zenés Olvasósarok. Olyan kisgyerekek körébe, akiknek, ha van is mesekönyves polcuk otthon, az nem feltétlenül kortárs gyerekkötetektől roskadozik. Olyan kisgyerekekhez, akiknek lakóhelyük földrajzi-társadalmi adottságaiból is következően ritkán (vagy soha) nem nyílik lehetőségük, hogy zenés-mesés irodalmi programokon vegyenek részt.

Bár egyesek szerint a kortárs gyerekirodalom nehezen fogyasztható, jelentjük, a derekegyházi ovisok jóízűen lakmároztak belőle, sőt mi több, repetát is kértek!

A siker persze annak is köszönhető, hogy Gál Réka és Bíró Kristóf, az SZFE fiatal színészei a kisgyerekek természetes nyelvén, a mese és a játék segítségével szólaltatták meg az irodalmat. Az óvodások pillanatok alatt váltak a babzsákok mélyéről figyelő (olykor fészkelődő) közönségből a mesejáték aktív szereplőivé. Játék közben pedig szinte észrevétlenül tanulták meg Gryllus Vilmos Cica című dalát (megtalálható többek közt a Maszkabál albumon), próbálgatták a settenkedést és a macskatáncot, törték a fejüket Nyulász Péter Kiazaki kötetének találós versikéin (a helyes megfejtőknek jutalom járt), és hallgatták végig T. S. Eliot Macskák kötetének versét Varró Dániel 2019-es új fordításában.

Kicsik és nagyok óriási átéléssel adták át magukat az irodalmi élménynek. A rím, a ritmus, a dallam és a vele együtt végezhető mozgás még a legapróbbakat is magával ragadta. Így aztán hiába ért véget a műsor, az ovisok további mesét követeltek. Gál Réka ráadásként Harcos Bálint Boszorkánycicájából olvasott fel a szorosan köré gyűlő, szinte a könyvlapokra tapadó gyerekseregnek.

A meserepetát követően, míg a dajkák próbálták a mutatóba hozott mesekönyvektől eltéríteni és az udvarra csábítani a kicsiket, Harmath Artemisz a pedagógusoknak tartott személyre szabott könyvajánlót. Kifejezetten azokra az irodalmilag is mértékadó kiadványokra hívta fel a figyelmet, amelyeket a kisgyermeknevelők haszonnal forgathatnak.

Reméljük, hogy a derekegyházi gyerekekben jó élményként őrződik meg ez a kortárs irodalmi találkozás, valamint hogy az őket nevelő pedagógusok olyan új irodalmi impulzusokkal gazdagodtak, amelyeket még hosszú időn át tudnak kamatoztatni munkájuk során."

A fotókat Hegyi Lili készítette.

A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében valósult meg.
                                                                                                                               

MeseCentrum

Az Olvasósarok további programjairól is beszámolunk, 

beharangozóink és tudósításaink ITT olvashatók.