Öt programmal a Csíkszeredai Könyvvásáron
2021. szeptember 22.
Öt programmal a Csíkszeredai Könyvvásáron

Eleven Költők Társasága – Szeptember 16., csütörtök, 20 óra/Színpad

Az első nap zenei főattrakciójaként lép színpadra az Eleven Költők Társasága formáció, akik a KMI 12 költőinek verseit zenésítik meg különleges, az elektronikus és akusztikus hangzásvilágot elegyítő stílusban. A Roy és Ádám együttes frontembere, Kohánszky Roy, valamint a Budapest Bár énekese, Keleti András alkotta kettősnek augusztusban a balatonszemesi Bujtor István Filmfesztivál zsűrije a legjobb alkotóműhely különdíját ítélte oda, amelyre az EKT nyitott zenei-irodalmi műhelyként versfilmekkel nevezett.

Versek szódával – Szeptember 17., péntek 19 óra/Fodor Sándor-sátor

A KMI 12 program két junior költője, Bék Timur és Nagy Lea tart pódiumbeszélgetést a Versek szódával program keretében. A KMI 12 projekt a PKÜ kiemelt programsorozata, mely a Kárpát-medence irodalmára összpontosítva nyolc, szakmailag elismert alkotóra és négy fiatal tehetségre hívja fel a figyelmet, segítve imázsépítésüket, műveik népszerűsítését. Az első évad szerzőgárdájában az anyaországon túl székelyföldi, kárpátaljai, vajdasági és csángó származású alkotók is megtalálhatók.

A művészet és a nyelv – Balázs Géza nyelvészprofesszor előadása - Szeptember 18., szombat, 11 óra/Színpad

Az ügynökség kötelékében a Kazinczy Műhely az anyanyelvi mozgalmak összefogását, gondozását hivatott szolgálni. A műhely spiritus rectora, Balázs Géza tart előadást és könyvbemutatót A művészet és a nyelv címmel.

KMI 12 antológia és Magyar Kultúra magazinbemutató – Szeptember 18., szombat, 13 óra/Színpad

A könyvvásáron Lövétei Lázár Lászlóval, Zsille Gáborral, Bék Timurral és Nagy Leával folytatódnak a KMI 12-es programok. A PKÜ az előbbi négy szerzőjével és Oberczián Géza, a Kárpát-medencei Programigazgatóság megbízott vezetőjének moderálásával mutatja be a frissen megjelent Bennem a többi című KMI 12 antológiát, amely a program íróinak és költőinek rövid filmes bemutatóit, alkotásaiból válogatást tartalmaz. A könyvvásáron a látogatók a KMI 12 három prózaírójának, Bene Zoltánnak, Majoros Sándornak és Száraz Miklós Györgynek hat művét is meghallgathatják hangoskönyv formájában. A program lehetőséget kínál egy kis irodalmi kikapcsolódásra, az érdeklődők fejhallgatón, kényelmesen helyet foglalva hallgathatnak meg novellákat, regényrészleteket.

A PKÜ júniusban indította útjára Magyar Kultúra című, havonta megjelenő kulturális-művészeti magazinját. A lap izgalmas, egyedi szemszögből mutatja be kortársainkat az irodalom, a képző- és iparművészet, a komoly- és könnyűzene, a színház-, tánc- és cirkuszművészet világából. A különleges grafikai és nyomdai megoldásokkal teletűzdelt lap ingyenesen elérhető a könyvvásáron, az érdeklődők pedig szombaton délután találkozhatnak a Magyar Kultúra főszerkesztőjével, Bonczidai Évával is.

Csimborasszó – Szeptember 19., vasárnap, 11 óra/Színpad

Vasárnap a kisgyermekes családoké a főszerep, 11 órától színpadra lép a Magyar Bori & Ralph Eimann Akusztik duó, akik többek között előadják Kiss Judit Ágnes Macska télire című megzenésített versét is a Petőfi Kulturális Ügynökség Csimborasszó-programjából. A Csimborasszó-program kortárs költők verseinek megzenésítését tűzte ki célul, és azzal a hiánypótló szándékkal jött létre, hogy irodalmi és zenei szempontokat egyaránt érvényesítő kortárs versadaptációkkal közelebb hozza az élő költészetet a szülőkhöz és a gyerekekhez.

Tisztelettel meghívjuk a Petőfi Kulturális Ügynökség programjaira!

A KMI 12-es alkotók:
Senior prózaírók:
Bene Zoltán, Majoros Sándor és Száraz Miklós György
Senior költők: Iancu Laura, Kürti László, Lövétei Lázár László, Szálinger Balázs és Zsille Gábor
Junior szerzők: Bék Timur, Marcsák Gergely, Nagy Lea és Regős Mátyás