Pályázati felhívások és szakmai programok - Így zárta az évet a Petőfi Kulturális Ügynökség Könnyűzenei Igazgatósága
2021. december 6.

Sikeresen megvalósult szakmai programokkal és a teljes Kárpát-medencét lefedő pályázati felhívásokkal startolt 2021-ben a Petőfi Kulturális Ügynökség Könnyűzenei Igazgatósága. A Könnyűzenei Igazgatóság a hazai popkultúra támogatási rendszerének újragondolása mellett deklarálja a könnyűzene kulturális szerepének rangját, és integrálja a hazai könnyűzenét a klasszikus értelemben vett kulturális életbe. Ennek egyik alapja az értékteremtés és az ízlésformálás, azaz a társadalom kulturális edukációja, legyen szó hangszeres oktatásról, dalszerző táborokról, vagy akár a populáris zenei kultúra társadalomtudományi értelmezéséről.

-

A Petőfi Kulturális Ügynökség 2021-ben négy pályázatot írt ki, több, mint 1.400.000.000 Ft összegben. Támogatta a könnyűzenei produkciók létrehozását, a magyar zenei menedzserek és zeneipari szervezetek tevékenységeit, a Kárpát-medencei klubokat és az új zenekari próbatermek létrehozását is. Jelen volt saját színpadával a 30. Művészetek Völgye Fesztiválon, beutazta az országot a Petőfi Adventi Karaván ünnepi koncertsorozatával, és zeneipari kutatásokba is fektetett, a Covid hatásaitól kezdve, a szakmában dolgozó nők helyzetén át, a Kárpát-medencei export és import témájában is. Folyamatos támogatást nyújtott a hazai-és a külföldi piacon tevékenykedő fiatal zenekaroknak (Hangfoglaló Program, HOTS), és bemutatkozási platformot nyújtott nekik a Hajógyár popkulturális videósorozatainak felületén.

-

A Petőfi Kulturális Ügynökség főbb szakmai programjai között szerepel a Nagylemez felhívás is, melynek megvalósítására 13 elismert magyar producer került felkérésre, a könnyűzene minden ágazatából, a poptól kezdve, az elektronikus zenén át, a rockig. A rangos névsorban helyet kapott többek között iamyank, Gerendás Dani, Kama és Somogyvári Dániel is. A felhívásra több, mint 700 olyan fiatal zenekar és előadó jelentkezett, akik már publikáltak online dalt, és rendelkeztek legalább 5 új dal demo felvételével. A felhívás célja, hogy a jövő generációja az általa választott producerrel, olyan körülmények között készíthesse el új nagylemezét, mint a leghíresebb előadók, folyamatos produceri jelenléttel és szakértelemmel. A Nagylemez felhívásra annyi ígéretes jelentkezés érkezett, hogy a Petőfi Kulturális Ügynökség úgy döntött, hogy a 20 nagylemez győztes mellett 10 különdíjast is kihirdet, akik produceri segítséggel elkészíthetik egy 3 dalból álló EP lemez hanganyagát.

-