Petőfi öröksége közösségeket teremt
2023. augusztus 8.
Petőfi öröksége közösségeket teremt

A legenda szerint 174 éve ezen a napon történt, hogy Petőfi Sándor a halála előtti utolsó estét, 1849. július 30-át a székelykeresztúri Gyárfás-kúria terebélyes körtefája alatt töltötte. Másnap elindult a segesvári csatába, ahonnan többé nem tért vissza. A körtefa - ami állítólag utoljára látta verset írni a költőt – kipusztult, de a helybéliek megőrizték a fát, és a róla vett oltványról újratelepítették.

Petőfi körtefája sokakat foglalkoztatott az idők során. Kovács Gyula pomológus, aki összegyűjtötte az őshonos fajtákat, a nagykedei fáról vitt oltványt porszombati Tündérkertjébe, majd juttatta el a Magyar Kultúráért Alapítványhoz. Az eredeti fáról újraszaporított oltványokat mostanra 200 hazai és külhoni helyszínen gondozzák az alapítvány Petőfi körtefája - felhívásához csatlakozó magyar közösségek. A programban résztvevők összegyűjtötték a saját falujuk, régiójuk legjellemzőbb gyümölcsfáit, illetve az ehhez kapcsolható néprajzi örökséget is. Ezáltal kétszáz Kárpát-medencei magyar közösség vált Petőfi körtefájának őrzőjévé, a Tündérkerti örökség aktív művelőjévé és elevenítette fel saját népi hagyatékát a Petőfi-bicentenárium évében.

Kovács Gyula pomológus az őshonos gyümölcsfajták megmentésére szerte a Kárpát-medencében létrehozott Tündérkert-hálózat életrehívója az 1990-es években kezdett tudatosan ősi gyümölcsfajták gyűjtésével foglalkozni. Jelenleg több kisebb-nagyobb telken körülbelül 3500 gyümölcsfajtát őriz. Ezzel Európa legnagyobb, egy nemzethez kötődő gyümölcsgyűjteményét hozta létre.

A Tündérkert-mozgalom atyja a Magyar Kultúra Podcastok-csatorna Talpig magyar című műsorában elmondta, amikor elkezdte a gyűjtést, nemcsak a gyümölcsészeti örökség megőrzése volt a célja, hanem a gasztronómiai, a népi gyógyászatban felhalmozott tudás újra köztudatba emelése, a magyar kultúra értékeinek megismertetése.

„Egy nép addig marad meg, amíg a saját kultúráját meg tudja őrizni. Az a feladatunk, hogy minél több ember szemét felnyissuk erre az örökségre. A Tündérkertek apró epizódok ebben” – mondta el Kovács Gyula Makovecz-díjas pomológus a podcastban.

Vajon hogyan építhet közösségeket egy-egy, Petőfi körtefájáról származó hajtás szerte a Kárpát-medencében? Erre is fény derül a Talpig magyar, a Petőfi-bicentenárium hivatalos podcastműsorának friss epizódjából, amely itt érhető el:

Mítosz vagy valóság?/Petőfi körtefája/Egy gondolat bánt engemet | TALPIG MAGYAR ep.59.

További érdekességek a Petőfi körtefája közösségekről és a Tündérkert-mozgalomról: itt olvashatóak.

-

-

-

-

-