Tamási Áron emlékháza és rendhagyó irodalomórák Székelyföldön, az Irodalmi Karaván első útján
2022. február 22.
Tamási Áron emlékháza és rendhagyó irodalomórák Székelyföldön, az Irodalmi Karaván első útján

Az Irodalmi Karaván egy olyan roadshow, amely a magyar nyelv és irodalom értékei mentén, klasszikus és kortárs szerzőket egyaránt bemutatva több generációt is összekapcsol. A rendezvénysorozat tartalmának összeállításakor a szervezők az olvasás és az irodalom népszerűsítését tartották az egyik legfontosabb szempontnak. A Karaván a személyes találkozásokon és élményeken keresztül igyekszik közelebb hozni az emberekhez az olvasást és magát az irodalmat. A szervezők hangsúlyozták azt is, hogy kulturális értékeink megőrzése és fenntartása a jövő generáción múlik. A kultúrára való igényt folyamatosan táplálni kell a fiatalokban a számukra befogadható, izgalmas és élményszerű módokon. Ha személyesen találkoznak egy-egy szerzővel, az esély is nagyobb arra, hogy az élmény hatására jobban meg akarják ismerni az adott írót, költőt, vagy egyszerűen csak közelebb kerülnek az olvasáshoz.

„Minden művészet befogadása élmény, szól a közhelyes igazság, melyet mi kicsit megcsavartunk: legyen a művészethez, az olvasáshoz vezető út is élmény – akkor biztos a siker, és nyert egy újabb olvasót a magyar irodalom.” - fogalmazott Pál Dániel Levente, a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalomszakmai igazgatója.

A program külön hangsúlyt fektet arra, hogy bemutassa, hogyan gondolkodnak a meghívott alkotók a nyelvről, egymásról, klasszikusainkról, vagy egy pályakezdő pályatárs első szárnypróbálgatásairól. A találkozások, a kölcsönös megismerés, a párbeszéd és az egymásra irányuló figyelem azok a motívumok, amelyeket érdemes a közönség elé tárni, ennek minden váratlanságával és hitelességével együtt. Fontos az interakció, hogy ne csak az előadók és a szakmai közönség, hanem a mindennapi emberek is be akarjanak kapcsolódni a művészetről szóló diszkurzusokba.

 

Az Irodalmi Karaván első utazására 2022 elején, a magyar kultúra napjához kapcsolódva került sor Székelyföldön. Január 25. és 28. között négy napon keresztül négy városSepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Csíkszereda és Székelyudvarhely – közönségét megszólítva tematikus irodalmi, kulturális programokat nyújtottak a közönség számára.

Az eseménysorozat főszervezője és házigazdája Juhász Anna irodalmár és a Petőfi Kulturális Ügynökség Kiemelt Programok Igazgatója, aki Tamási Áron, Pilinszky János, Dsida Jenő és Nemes Nagy Ágnes életművéhez kapcsolódó rendhagyó irodalomórákat tartott a négy város kiemelt intézményeiben, míg este a szalonesteket moderálta.

„Egy-egy könyv önmagában lehetőség a felfedezésre és az utazásra. Más világokat, kultúrákat, gondolatokat ismerhetünk meg, amiket beépítve saját világunkat gazdagíthatjuk. Alig várom, hogy a karavánnal elindulva a könyvekkel és szerzőkkel valódi találkozásaink legyenek!" – mondta el Juhász Anna még a Székelyföldre való utazás előtt.

A meghívott vendégek közt érkezett Székelyföldre a marosvásárhelyi születésű, Magyarország Babérkoszorú-díjas írója, Bartis Attila, akihez csatlakozott Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas, Csíkszeredában született színművész. Részt vett Bereményi Géza is, a Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas magyar író, rendező, valamint Szöllősi Mátyás Margó-díjas író, fotográfus és Sárik Péter zongoraművész is.

Az Irodalmi karaván - 24 óra az irodalommal című esemény egyik állomása volt Székelyudvarhely, ahol este a Művelődési Házban tartott közös zenés irodalmi estet Juhász Anna, Bereményi Géza, Sárik Péter és Szöllősi Mátyás.

„Ezáltal tudunk kapcsolódni, és eggyé válunk. Megértjük egymást.” – fogalmazott Székely Gyula intézményi igazgató.

A programról maguk a diákok is elmondták, miért tartják hasznosnak az ilyen jellegű rendezvényeket:

„Beleláttunk a gondolataiba, belepillanthattunk abba, mi áll a mögött, ahogy megírta a könyvet, miket gondol a világról, miket élt meg. Ez többet tud adni, mint egy hagyományos óra, ahol a tanár vagy tanárnő, nem író, és csak közvetetten érthetjük meg a szerzőt. Ezért volt mindenképpen érdekes és hasznos a személyes találkozás.” – nyilatkozta az eseményről Dunkler Krisztián, a székelyudvarhelyi rendhagyó irodalomóra egyik résztvevője

A 24 óra az Irodalommal csíkszeredai alkalma után, Bereményi Géza a következőkről számolt be: „Csodálatos volt az este, olyan volt mintha egy ringlispílbe ültem volna. Tele volt meglepetéssel! Mindegyik este jól sikerült, de ez volt a legfergetegesebb.”

A turné során a négy városban tartott rendhagyó irodalom órák és egyéb szórakoztató irodalmi programok mellett Juhász Anna Farkaslakán, az idén 125 éve született Tamási Áron szülőhelyén tett látogatást, ahol az egykori alkotó családtagjával, István Edithel beszélgetett. A szülőház tornácán a Szülőföldem szövegből hangzottak el részletek.

Az Irodalmi Karaván első körútjáról számos videó készült, melyek elérhetőek a Petőfi Kulturális Ügynökség YouTube oldalán. A tervek szerint a Karaván tavasszal új utazásra indul, így érdemes figyelni a PKÜ és Juhász Anna hivatalos csatornáit.