Újabb két rangos díjat hozott el az Eleven Költők Társasága
2021. november 9.
Újabb két rangos díjat hozott el az Eleven Költők Társasága

Immáron 20. alkalommal rendezték meg Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléjét, a Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivált a kaposvári Csiky Gergely színházban november 2. és 7. között. Az ötnapos megmérettetésre a PKÜ Kárpát-medencei Programigazgatóságával együttműködő Eleven Költők Társasága két kategóriában is nevezett.

Az önmagukat nyitott zenei-irodalmi és filmes műhelyként meghatározó produkció kortárs költők verseiből hoz létre versfilmeket és igényes popzenét a nagyközönség számára. A formáció a versfilm kategóriában a PKÜ KMI12 programjában részt vevő Regős Mátyás Az érchegységbeliek című művét mutatta be, amelyből Horváth András filmszakember, színész, Keleti András, a ColorStar alapítója és a Budapest Bár énekese, valamint a producer Gréger Zsolt készítettek filmet.

-

A fesztivál verszene kategóriájában az Eleven Költők Társasága előadta a KMI12 program költőinek verseiből összeállított koncertjét. Az Eleven Költők Társasága ezzel a koncertanyaggal különdíjat nyert, míg Az érchegységbeliek versfilm elnyerte kategóriája fődíját – ez utóbbi mű idén nyáron, a Mátyás anyja Prágában című versfilmmel közösen, amely Marcsák Gergely verséből készült, a Bujtor István Filmfesztiválon a legjobb alkotóműhelynek járó díjban is részesült. 

A 20. Kaleidoszkóp VersFesztivál zsűrijét Bagossy László Csokonai-díjas rendező vezette, tagjai közt Szűcs Katalin Ágnes Jászai Mari-díjas színikritikus, dramaturg, Borbély Sándor Kaleidoszkóp-díjas színművész, Huzella Péter Kossuth-díjas előadóművész és Turczi István Prima Primissima-díjas költő foglalt helyet.

„Nagyon büszkék vagyunk erre az újabb rangos elismerésre és a KMI12 programunkra. Az Eleven Költők Társaságával egyre gyümölcsözőbb a kapcsolat. Ez a díj is bizonyítja, hogy a költészet nem ment ki a divatból, a társművészetek képviselőivel összefogva egyre szélesebb körhöz sikerül eljuttatni a kortárs irodalmat.” – mondta el Szentmártoni János, a Petőfi Kulturális Ügynökség Kárpát-medencei Programigazgatóságának vezetője.

 

A KMI12 program a Petőfi Kulturális Ügynökség egyik zászlóshajója. A program a Kárpát-medence irodalmára összpontosítva nyolc, szakmailag elismert alkotóra és négy fiatal tehetségre hívja fel a figyelmet, segítve imázsépítésüket, műveik népszerűsítését.

 

Regős Mátyás: Az érchegységbeliek

Eleven költők Társasága megzenésített versek és versfilmek

További információ:

sajto@petofiugynokseg.hu