A KMI 12 írója vitte el a Tokaji Írótábor nagydíját
2021. augusztus 27.

A magyar irodalmi élet egyik legfontosabb eseményét, a Tokaji Írótábort augusztus 23. és 25. között rendezték meg. A közel öt évtizedes múltra visszatekintő írótalálkozó háromnapos programját kerekasztal-beszélgetések, plenáris ülések, emléktábla-avatás és könyvbemutatók tarkították. A Petőfi Kulturális Ügynökség bemutatta frissen megjelent, Bennem a többi című antológiáját, mely az ügynökség KMI 12 íróinak és költőinek műveit tartalmazza.

A KMI 12 program a Petőfi Kulturális Ügynökség egyik zászlóshajója. A program a Kárpát-medence irodalmára összpontosítva nyolc, szakmailag elismert alkotóra és négy fiatal tehetségre hívja fel a figyelmet, segítve imázsépítésüket, műveik népszerűsítését. A program első évadának szerzőgárdájában az anyaországon túl székelyföldi, kárpátaljai, vajdasági és csángó származású alkotók is megtalálhatók. A már említett antológián túl az ügynökség többek között portréfilmekkel, hangoskönyvek, megzenésített versek és versfilmek készítésével, valamint irodalmi rendezvények, találkozók szervezésével népszerűsíti a program szerzőit.

A Tokaji Írótábor utolsó napján a KMI 12-tag Bene Zoltán vehette át a tábor díját Fekete Péter kultúráért felelős államtitkártól.

Büszkék vagyunk arra, hogy a KMI 12 programba tartozó író kapta ezt a rangos elismerést. A Kölcsey-éremmel kitüntetett Fehér Klára-díjas prózaíró, a Szeged kulturális folyóirat főszerkesztője, a Pannon Tükör és az Irodalmi Jelen prózarovat-vezetője személyében, úgy véljük, méltó helyre került ez a rangos elismerés. Programunk célja, hogy szerzőink művei minél szélesebb körben ismertté váljanak, és az eddiginél is többen olvassák őket” – mondta el Oberczián Géza, a Petőfi Kulturális Ügynökség Kárpát-medencei Programigazgatóságának megbízott programigazgatója.

 

A KMI 12-es alkotók:

Senior prózaírók: Bene Zoltán, Majoros Sándor és Száraz Miklós György

Senior költők: Iancu Laura, Kürti László, Lövétei Lázár László, Szálinger Balázs és Zsille Gábor

Junior szerzők: Bék Timur, Marcsák Gergely, Nagy Lea és Regős Mátyás

 

További információ:

sajto@petofiugynokseg.hu

+36-30-516-7442