Rangos díjat nyertek a KMI 12 versfilmjei
2021. augusztus 27.

A Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete immáron tizenkettedik alkalommal rendezte meg a Bujtor István tiszteletére életre hívott fesztivált. A Petőfi Kulturális Ügynökség három alkotással, két versfilmmel és egy ritmusjátékkal nevezett a balatonszemesi filmszemlére. Az Ügynökség KMI 12 programjába tartozó költők verseit a 2018-ban alakult Eleven Költők Társasága (EKT) alkotóműhely dolgozta fel. Az önmagukat nyitott zenei-irodalmi műhelyként meghatározó produkció kortárs költők verseiből, alkotóikkal szorosan együttműködve hoz létre versfilmeket és igényes popzenét a nagyközönség számára. Az EKT zenei formációját A Roy és Ádám együttes frontembere, Kohánszky Roy és a ColorStar alapítója és a Budapest Bár énekese, Keleti András erősítik. A filmfesztiválra nevezett versfilmek az EKT filmműhelyében készültek Gréger Zsolt, Háda Fruzsina, Horváth András, Keleti András, Máté Szabolcs és Tóth János Gergely közreműködésével.

A Bujtor István Filmfesztiválon a „Versfilmek” kategóriában Regős Mátyás (Az érchegységbeliek, Szarvas agancs nélkül) és Marcsák Gergely (Mátyás anyja Prágában) verseinek feldolgozásaival indult az EKT. Összesen 47 alkotás került be a kategóriában a fesztivál versenyprogramjába, az öttagú zsűri a legjobb alkotóműhely különdíját az Eleven Költők Társaságának ítélte oda.

Nagyon büszkék vagyunk erre a rangos elismerésre és a KMI 12 programunkra, és örülünk, hogy együtt dolgozunk az Eleven Költők Társaságával. Ez a díj is bizonyítja, hogy a költészet nem ment ki a divatból, és hogy a versek különböző műfaji adaptációival egyre szélesebb körhöz tudjuk eljuttatni a kortárs irodalmat” – mondta el Oberczián Géza, a Petőfi Kulturális Ügynökség Kárpát-medencei Programigazgatóságának megbízott programigazgatója.

A KMI 12 program a Petőfi Kulturális Ügynökség egyik zászlóshajója. A program a Kárpát-medence irodalmára összpontosítva nyolc, szakmailag elismert alkotóra és négy fiatal tehetségre hívja fel a figyelmet, segítve imázsépítésüket, műveik népszerűsítését. 

A különdíjat nyert versek az alábbi linkeken megtekinthetők:

Regős Mátyás: Az érchegységbeliek
https://www.youtube.com/watch?v=73qiNUSGUA0

Marcsák Gergely: Mátyás anyja Prágában
https://www.youtube.com/watch?v=ihSVIRmgycI

A versenyprogramba bejutott versfilm:

Regős Mátyás: Szarvas agancs nélkül
https://www.youtube.com/watch?v=PPJGFL3GMXw

A versfilmek trailerei:
https://drive.google.com/drive/folders/1AHJf1Xst4VMSjNv-z63KBjlYimCQOcXX

További információ:
sajto@petofiugynokseg.hu
+36-30-516-7442